Uutiset

Hei Sinä, alle 36-vuotias Meyer Turku Oy:n työntekijöiden riveihin kuuluva nuori!

Turun telakan työhuonekunnan nuorisojaosto kutsuu Sinut pelaamaan curlingia!

Sääntöjen opettelun ja pelien jälkeen siirrytään taksikyydillä RantaKerttuun, jossa on tarjolla ruokaa, juomaa sekä saunomista.

Kokoonnutaan lauantaina, 7. toukokuuta kello 14:40 Impivaaran Jalkapallohallin (Eskonkatu 1) edessä. Ole ajoissa paikalla, ota mukaan sisäpelitossut tai lenkkarit sekä joustavat housut peliä varten.

Ilmoittaudu viimeistään 29.04 työsuojeluvaltuutetun toimistossa ja maksa samalla omavastuuosuus 10 euroa.

Lisätietoja saat soittamalla tai laittamalla viestiä Leelolle (0504619024) tai Teemulle (0505770624).


 

TES-neuvotteluissa päästy sopimukseen

Teollisuusliiton hallitus hyväksyi 7.1.-22 neuvottelutuloksen teknologiateollisuuden uudeksi työehtosopimukseksi. Yleiskorotuksen osalta neuvottelutulokseen sisältyy paikallisesti neuvoteltava osuus, joka on sovittava 18.2.-22 mennessä.

Ellei paikallista palkkaratkaisua synny, niin palkkoja korotetaan 1.3.-22, tai sitä lähinnä alkavan palkanmaksukauden alusta 1.5% yleiskorotuksella. Paikallisesti jaettava osuus on 0,5%, josta jokaiselle jaetaan vähintään 0,1%.

Taulukoita, lisiä ja muita korvauksia korotetaan 2,0% 1.3.-22 lähtien.


 

Kuvassa vasemmalta Heiko Messerschmidt (IG Metall, telakka-asiantuntija), Nico Bloem (Papenburgin yritysneuvoston pj), Stefan Schad (IG Metall, Rostockin aluejohtaja), Matti Koskinen (Pro, kv-päällikkö), Veli-Matti Kauppinen (Teollisuusliitto, telakka-asiantuntija), Jari Hakkarainen (Teollisuusliitto, kv-päällikkö), Osmo Salo (Turun toimihenkilöiden pääluottamusmies), Martti Ervasti (Turun työntekijöiden varapääluottamusmies), Thomas Behrens (Neptun telakan yritysneuvoston pj) ja Thomas Gelder (IG Metall, Papenburgin aluejohtaja). Kuvasta puuttuu Thorsten Ludwig (AgS konsulttiyritys, telakkasektorin erityisasiatuntija).

Kansainvälinen telakkatapaaminen Papenburgissa

Meyer Turun, Papenburgin ja Neptunin telakoiden luottamusmiehet kokoontuivat Saksassa Meyerin telakalla

 

Vuoropuhelu Meyerin Turun telakan ja Meyerin saksalaisten telakoiden Papenburgin ja Rostockin Neptunin henkilöstöedustajien kesken käynnistyi puolitoista vuotta sitten tapaamisella Turussa. Sen jälkeen edustajat ovat tavanneet etäyhteydellä verkossa. Ensimmäistä kertaa yhdessä oli edustajat kaikilta kolmelta telkalta sekä liittoista: IG Metall, Teollisuusliitto ja Pro.

Kävimme läpi telakoiden tilanteet ja samankaltaisuuksia oli paljon. Toisaalta tilauskanta on varsin hyvä, mutta jonkin verran on myös henkilöstövähennyksiä. Uutta osaavaa vakituista työvoimaan tarvittaisiin, mutta sitä on haastavaa saada. Samaan aikaan on monet työt ulkoistettu ja urakoitsijatyövoiman määrä kasvaa vahvasti. Johdon näkemys on, että oman henkilöstön työvoiman tarve koko laivaan tarvittavasta työmäärästä olisi noin 15 %. Nyt esimerkiksi Papenburgissa se on vielä 30 %, mutta Turussa ollaan jo lähellä tätä.

Keskeinen teema tämänkertaisessa kokoontumisessa oli yhteistyön kehittäminen ja vakiinnuttaminen.

Sovimme, että jatkamme vuoropuhelua ainakin 2–3 etätapaamisella sekä vuosittaisella lähitapaamisella, seuraavaksi syyskuussa 2021 Suomessa. Kutsuvastuu helmikuun etätapaamisen osalta jäi suomalaisilla ja syksyn lähitapaamisen ajankohta varmistetaan keväällä. IG Metallin puolelta laaditaan ensimmäinen versio ns. ”Papenburgin julistuksesta”, johon kirjataan henkilöstöyhteistyön muotoja ja tavoitteita.

Tapaaminen Bernard Meyerin kanssa sujui asiallisesti. Hän sanoi arvostavansa vuoropuhelua ja suoraa palautetta. Se, millainen vaikutus palautteella tulee olemaan, jää nähtäväksi.

Tutustuminen Papenburgin telakkaan oli mielenkiintoinen ja hyvin järjestetty. Suurin ero Turun telakkaan on se, että täällä kaikki työt voidaan tehdä halleissa, eikä osaa tehdä ulkotiloissa kuten, Turussa. Erikoisuutena on, että Papenburgin 1795 perustettu telakka sijaitsee joen varrella ja se asettaa merkittäviä rajoituksia laivojen koolle. Laivaa ei myöskään saada takaisin telakalle koeajon jälkeen, vaan viimeistely tehdään Bremenhavenissa, jonne kaikki osaajat ja tarvikkeet tätä varten kuljetetaan.


 

Työsuojeluvaltuutetun valinta

 

Työsuojeluvaltuutetun valinnat on pidettävä marras-joulukuun aikana. Turun telakalla joudutaan valinnat järjestämään poikkeavin toimin, koronarajoituksista johtuen, joten varsinaista ehdokkaidenasettelu kokousta emme pysty järjestämään. Ehdokas uurna on kuitenkin avattu ja tästä tiedotetaan tällä sivustolla, sekä työpaikan ilmoitustauluilla laajasti.

Työsuojeluvaltuutetuksi tai varahenkilöksi haluavien on täytettävä ehdokkaaksi suostumus-lomake. Lomake on jätettävä uurnaan 5.11. klo 07.00 - 19.11. klo 07.15 välisenä aikana.

Vaalit järjestetään, jos ehdokkaita on enemmän kuin yksi kuhunkin tehtävään.


 


Työnantajaliitto on saanut rivinsä ruoraksi ja työehtosopimusneuvottelut voidaan aloittaa.

 

Teollisuusliiton hallitus katsoo saaneensa riittävät tiedot työnantajaliitolta ja neuvottelut voidaan aloittaa. Aikaa tosin on vain viisi viikkoa. Ellei neuvottelutulosta saada aikaa 1.12. mennessä voi työrauha olla edelleen uhattuna. Lue teollisuusliiton uutiskirje kokonaisuudessaan täältä.


 

Miten teknologiateollisuuden päätökset vaikuttavat työehtoihin?

Nyt viimeistään kannattaa liittyä liittoon!

 

Pirujen maalaaminen seinille ei ole liioiteltua. Jos työehtosopimusten yleissitovuus häviää, samalla menetetään kaikki se, mistä sopimuksessa on sovittu ja siirrytään noudattamaan työsopimuslakia. Uhanalaisiin sopimuksiin kuuluu muunmuassa:

Minimipalkat, ilta- ja yövuorolisät, arkipyhäkorvaukset, lomaraha, palkallinen vapaa sairaan lapsen hoitoon, luottamusmiesorganisaatio, ja niin edelleen.

Mistä sinä luulet pääseväsi sopimukseen työnantajan kanssa kaksistaan neuvotellessasi?

 

SAK:n työehdot-osaston johtajan Heli Puuran kirjoitus.

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan kirjoitus.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon haastattelu.


 

Teknologiateollisuus irtisanoutui työehtosopimuksesta

Uusi Teknologiateollisuuden työnantajat ry ottaa valtakunnalliset sopimukset neuvoteltavakseen

 

Työnantajajärjestöt lataavat kovat piippuun jo hyvissä ajoin, ennen ensi syksynä katkolle jäävän työehtosopimuksen neuvottelujen alkamista. Teknologiateollisuus ry keskittyy ilmoituksensa mukaan jatkossa paikallisen sopimisen valinneiden työpaikkojen edustamiseen. Uusi Teknologiateollisuuden työnantajat ry neuvottelisi jatkossa valtakunnallisen sopimuksen. Meyer ei ole vielä ilmoittanut, kumpaan yhdistykseen liittyy.

Alla linkkejä lisäuutisiin, sekä Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon ja varapuheenjohtaja Turja Lehtosen antamiin lausuntoihin aiheesta:

Riku Aalto

Turja Lehtonen

SAK

MTVuutiset


 

Kuukausiraportti välilehti lisätty sivuille

 

Välilehdellä pyritään julkaisemaan kuukausittain katsaus telakan ajankohtaisiin asioihin.


 

Itsearvio työkalu tartuntaepäilyn vahvistamiseksi

 

THL:n sivuilta löytyy linkki Omaolo.fi -palveluun. Palvelu on tarkoitettu niille, jotka epäilevät saaneensa tartunnan, tai olleensa lähikontaktissa tartunnan saaneen kanssa. Kyselyyn vastaamalla saat toimintaohjeita ja neuvoja. Linkki kyseiseen palveluun myös tässä, sekä Uutis osion korona sivulla.