Turja Lehtonen

Teknologiateollisuus lähti Metsäteollisuuden tielle


Teknologiateollisuus tuli tänään ulos uutisella, jossa se ilmoittaa jakaantuvansa kahteen yhdistykseen. Valtakunnallisia työehtosopimuksia solmii jatkossa Teknologiateollisuuden työnantajat ry. Nykymuotoinen Teknologiateollisuus ry ei jatkossa työehtosopimuksia aio tehdä. Teknologiateollisuuden jäsenyritykset voivat valita, haluavatko olla uudessa yhdistyksessä mukana, vai tekevätkö sopimuksensa itse.

Käytännössä toimi on samantyyppinen kuin Metsäteollisuus ry:n aikaisemmin tekemä työehtotoiminnasta irtaantuminen, vaikka tämä ehkä julkisuudessa näyttää pehmeämmältä toimelta. Minusta tämä on selvä pyrkimys romuttaa yleissitova työehtosopimusjärjestelmä.

Uskon tämän olevan välivaihe, jolla halutaan välttää välitön konflikti ay-liikkeen kanssa. Tavoite on kuitenkin pidemmällä, eli ajaa alas nykymuotoinen sopimusyhteiskunta.

Työnantajapuolen toimet ja niiden ajoitus eivät ole sattumaa. Taustalla on myös hyökkäys nykyistä istuvaa hallitusta vastaan. Näin työnantajaleiri haluaa toimillaan tukea maan poliittista oikeistoa.

Olen erittäin surullinen, että työnantajat ovat ajautuneet tällä tielle – pois sopimisesta, vakaudesta ja työmarkkinarauhasta. Mielestäni on selvää, että työrauha on uhattuna, varsinkin tulevana syksynä, jolloin ei enää ole myöskään työrauhavelvoitetta.

Juuri nyt saattaa työnantajille näyttää hyvältä hylätä nykyisen kaltainen työehtosopimustoiminta. Uskon kuitenkin, että pidemmällä aikajaksolla tämä tulee olemaan huono päätös, joka tulee koko yhteiskunnalle kalliiksi.

Ammattiyhdistysliikkeen tulee käydä laaja ja syvällinen keskustelu, miten tähän palkansaajajärjestöinä suhtaudumme. Selvää on, että suunta, joka Etelärannassa on valittu, ei pysähdy, vaan jatkuu ja kiihtyy. Nyt tarvitaan työntekijöiden joukkovoimaa ja yhteistyötä enemmän kuin aikoihin niin työpaikkatasolla kuin liittojen kesken.